perjantai 29. maaliskuuta 2013

Missä mennään

 Aloitin peruskuntokauden tammikuussa.Normi treeniä,ainoastaan sillä poikkeuksella,että hiihto jäi ainoastaan muutamaan kertaan.Polvi alkoi vihoittelemaan luisteluhiihdossa ylämäissä,joten muutamien kokeilujen jälkeen päätin antaa olla tänä talvena.Perinteinen olisi varmaan sujunut,mutta ei omista välineitä siihen,eikä oikein houkuttanut edes hommata,jostain syystä.Pidän luistelu-hiihdosta,mutta ei voi mitään,ehkä ensi talvena sujuu paremmin.Traineri onkin sitten tullut tutuksi tänä talvena.Monelle se on melkoista "pakkopullaa" talviaikaan,mutta minulle se ei ole ongelma.Pystyn tekemään pitkiäkin harjoituksia sillä ilman motivaatio ongelmia.Suurin ongelma yleensä trainerillä ajaessa muodostuu korvien välissä,sen tietää jokainen sitä kokeillut.Sen tehokkuudesta kenelläkään tuskin on epäilystä.
 
 Juoksu on sujunut pikkuhiljaa paremmin.Kestävyys on hyvää luokkaa,olen tehnyt pitkiä pk- lenkkejä viikottain,pisimmillään n.25km mittaisina.Pidempiä en todennäköisesti tee,ainakaan montaa,koska näistä palautuminen vie aikaa useamman päivän.Mielummin jaan juoksulenkkejä 2 osaan,esim saatan tehdä aamulla pyörä+juoksu yhdistelmän ja illalla juosta 15-17km.Tämä tietysti silloin ,kun on mahdollista tehdä 2 harjoitusta päivässä.VK-treeniä olen pikkuhiljaa alkanut myös tekemään,jos se vauhti sieltä alkaisi paranemaan.

 Uinti on sujunut mukavasti,siihen en ole paljoa panostanut.Se on ollut minulle aina helppoa,vaikka opettelin kunnolla vapaauinnin tekniikan vasta päälle kakskymppisenä.Eli olen itseoppinut,en ole saanut siihen ulkopuolista apua,jostain syystä se vain sujuu hyvin.1000m testiä en ole tehnyt pariin kuukauteen,joten tarkkaa vauhtia en osaa sanoa.Pari viikkoa sitten tein harjoituksen,jossa uin 10x100/10sek palautuksella,ajat olivat 1,18-1,20 eli ihan ok vauhtia.Olen pyrkinyt käymään altaassa 2x viikossa vähintään.Yleensä teen harjoituksen,jossa mennään perinteisen kaavan mukaan,lämmittely,tekniikkaa,pääsarja,jäähdyttely. Pääsarjana voi olla myös tekniikkaharjoitus,vk harjoituksia teen 1x vko,joskus 1x2vkoa.Kerralla uin yleensä 3-4km.Käytän paljon uintiräpylöitä,varsinkin tekniikkaharjoituksissa.Pulliksia käytän myös ja Finis vapaauinti lättärit ovat mielestäni todella hyvät,ne ohjaavat vetoa ja niiden kanssa huomaa,jos käsiveto ei ole kunnossa,suosittelen kokeilemaan.Normi lättäreillä en ui ollenkaan,mielestäni monet tri-uimarit käyttävät niitä liikaa tai voisiko sanoa,että monien ei pitäisi käyttää niitä lainkaan,ennenkuin käsiveto on kunnossa.Huono käsiveto+lättärit aiheuttaa helposti ongelmia olkapäissä,siis liikaa käytettynä tietenkin.

  Voimaharjoittelua olen tehnyt n. 1x vko.Jalkaprässi,taljaveto,yms. normaalit perusvoimaharjoi-
tukseen kuuluvat liikkeet ovat kuuluneet ohjelmaan tähän asti.Nyt olen kuitenkin alkanut keventää ja muuttanut voimaharjoittelun l.ylläpitäväksi eli teen kahvakuulatreeniä kotona.Tietenkin ns.core harjoittelua vahvistaakseni keskivartaloa ja lantion seutua.

Lihashuoltoni on ollut omatoimista,pääasiassa se hoituu ashtangajoogalla ja foam-rollerilla.
Ashtangasta kirjoittelen lisää myöhemmin.

Tällä hetkellä mennään kevyttä viikkoa,takana kolme kovaa treeniviikkoa.Rasitustaso nousi melko korkeaksi,joten tälle viikolle harjoitusmäärät olen tiputtanut tosi alas n. 8-9h.Seuraan rasitustasoani
WKO+ ja Training Peaks ohjelmalla eli kirjaan ylös jokaisesta harjoituksesta TSS:n. (Training Stress Score)
Aloitin ohjelman käytön tammikuussa,joten siinä riittää vielä opiskelua.Tähän mennessä se on kuitenkin osoittautunut todella hyväksi ja uskon sen olevan avuksi kunnon ajoituksen ja seurannan suhteen tulevaisuudessa.Kokemuksia ohjelmasta voin kirjoittaa myöhemmin lisää.Tässä tuli jotain yleistä alkuun,toivottavasti ei tullut liian pitkä postaus,palataan tarkemmin myöhemmin.

Hyvää pääsiäistä!


4 kommenttia:

  1. Moro, tutkailin netistä sopivaa ohjelmaa parivuotisen harjoitussuunnitelman tekoon ja harjoitusten seurantaan. Mielenkiinnon herätti Trainingpeaks ja WKO+ ohjelma, joita sanoit käyttäväsi. Voisitko laittaa blogiisi kokemuksia ao. ohjelmasta ja erityisesti siitä miten olet sen avulla kyennyt arvioimaan rasitustilaasi / ohjaamaan harjoitteluasi eli vastaako ohjelma tarpeisiisi ja onko hintansa arvoinen. Lisäksi olisi mielenkiintoista kuullaa kokemuksia wattimittarista ja miten sitä hyödynnät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommenteista.Täytyy yrittää kirjoittaa jossain vaihessa tarkemmin,tietysti voit kirjoittaa minulle suoraankin,jos haluat tarkempaa tietoa ( e.heinonen@phnet.fi),sen verran tuosta WKO+ ohjelmasta,että sillä ei tee mitään,jollei ole wattimittaria pyörässä.Wattimittarista saa parhaan tiedon Allenin & Cogganin kirjasta :Training and racing whith a Power Meter ja tietysti hieman pienempi teos:Joe Frielin, Power meter handbook. Ensimmäinen on perusteos,josta selviää kaikki perusteet ja käsitteet,jotka on välttämätöntä oppia pysyäkseen analysoimaan tuloksia.Mutta yritän kirjoittaa jossain vaiheessa tai kuten kirjoitin pistä postia suoraan niin voin selvennellä nopeammin asiaa.Nyt täytyy pakata kamoja huomiseen kisaan:)

      Poista
  2. Mielenkiintoisia artikkeleja, pyörän rakenteluineen kaikkineen, kiitos siitä. Kysymyksiä mm. pyöräprojekteista myöhemmin, mutta nyt kiinnostaa parin vuoden projektiin sopiva harjoitusten suunnitteluun ja seurantaan sopiva ohjelma. Sanoit käyttäväsi Trainingpeak ja WKO+ ohjelmia. Mitkä ovat käyttäkokemukset ja erityisesti kiinnostaa se miten olet kyennyt ao. ohjelmien avulla analysoimaan harjoitusten vaikuttavuutta ja sitä oletko esim. muuttanut harjoitussuunnitelmaasi ao. tietojen perusteella. Samoin kiinnostaisi kuulla kommentteja wattimittarin käytöstä ja siitä miten hyödynnät sen tietoja harjoitusten suunnittelussa.

    VastaaPoista